هر آنچه در مورد لکه های پوستی و خالهای مادرزادی باید بدانید

فهرست مطالب

خالهای مادرزادی لکه رنگی در رو یا زیر پوست است که از زمان تولد یا اندکی پس از آن وجود داشته است. برخی لکه های مادرزادی به مرور زمان محو میشوند و برخی دیگر محسوس تر میگردند. لکه مادرزادی ممکن است به واسطه زیادی بودن سلولهای تولید کننده رنگدانه در پوست ایجاد شود و یا رگهای خونی که به صورت طبیعی رشد نکرده اند آن را به وجود بیاورند. بیشتر لکه های مادرزادی بدون درد و بی خطر هستند.

خال مادرزادی

در موارد نادر، خال مادرزادی عوارضی ممکن است ایجاد کند یا با وضعیتهای دیگر پزشکی مرتبط باشد. همه خالهای مادرزادی باید توسط پزشک بررسی شوند. تصویر بالا مربوط به رئیس جمهور شوروی سابق میخائیل گورباچف است که یک خال مادرزادی بزرگ بر روی پیشانی اش دارد.

لکه سالمون

لکه سالمون
لکه سالمون

لکه سالمون محل تجمع رگهای خونی است که به صورت علامت مسطح، صورتی رنگ و کوچک بر روی پوست دیده میشود. لکه سالمون در یک سوم از نوزادان وجود دارد و در پشت گردن، بین دو چشم یا پیشانی، بینی، لب بالا و یا پلکها بیشتر دیده میشود. برخی از این خالها با رشد کودک محو میشوند اما لکه های پشت گردن معمولا محو نمیشوند. این خال نیازی به درمان ندارد.

لکه شرابی

لکه شرابی
لکه شرابی

لکه شرابی در هنگام تولد به صورت لکه قرمز مایل به صورتی و مسطح دیده میشود که به تدریج با افزایش سن تیره تر شده به رنگ بنفش مایل به قرمز در می آید. بیشتر این لکه ها علاوه بر افزایش اندازه، تیره نیز میشوند. لکه شرابی به علت اتساع مویرگهای خونی ایجاد میشود.

از هر هزار نوزاد، سه نفر لکه شرابی دارند. لکه هایی که بر روی پلک ایجاد میشوند ممکن است خطر آب سیاه (گلوکوم) را افزایش دهند. لکه شرابی میتواند نشانگر اختلالات دیگر پزشکی باشد اما معمولا این چنین نیست. درمان آن عبارت است از لیزر درمانی، پیوند پوست و استفاده از مواد آرایشی و زیبایی

لکه مغولی

لکه مغولی
لکه مغولی

لکه های مغولی علائمی مسطح و هموار هستند و از هنگام تولد در فرد وجود دارند. این خالها بیشتر بر روی باسن یا پایین کمر دیده میشوند و معمولا به رنگ آبی هستند اما ممکن است خاکستری مایل به آبی، سیاه مایل به آبی یا قهوه ای نیز باشند. لکه مغولی شبیه کبودی به نظر میرسند. لکه های مغولی در نوزادان با پوست تیره تر بیشتر شیوع دارد. معمولا این لکه ها در سن مدرسه محو میشود اما ممکن است هرگز به طور کلی از بین نرود. هیچ درمانی برای آن نیاز نیست.

لکه های شیر قهوه

لکه های شیر قهوه
لکه های شیر قهوه

لکه های شیر قهوه هموار و بیضوی شکل هستند و رنگ آنها قهوه ای روشن تا متوسط میتواند باشد که به همین دلیل به آن لکه شیر قهوه گفته میشود. معمولا این لکه ها در بالا تنه، باسن و پاها دیده بروز میکنند. لکه های شیر قهوه ممکن است با افزایش سن بزرگتر و تیره تر شوند اما معمولا اشکالی ایجاد نمیکنند. با این که وجود چند لکه بزرگتر از یک سکه مربوط به نوروفیبروماتوز و سندرم مک کان آلبرایت نادر است، اما اگر فرزندتان چند لکه شیر قهوه دارد بهتر است با پزشک صحبت کنید.

همانژیوم توت فرنگی

همانژیوم توت فرنگی

همانژیوم مجموعه ای از رگهای خونی کوچک و به هم چسبیده می باشد. همانژیوم توت فرنگی در سطح پوست و معمولا بر روی صورت، پوست سر، پشت یا سینه اتفاق می افتد. همانژیوم توت فرنگی به رنگ قرمز یا بنفش بوده و اغلب با حاشیه مشخص و برجسته دیده میشود. این خال در دو نوزاد از هر صد نوزاد ایجاد میشود و معمولا چند هفته پس از تولد بروز میکند. این نقاط در سال اول به سرعت رشد میکنند و حدود سن 9 سالگی از بین میروند.

اندکی تغییر رنگ یا چروک شدن پوست ممکن است در محل سابق این لکه باقی بماند. این ضایعه پوستی به هیچ درمانی نیاز ندارد اما در صورتی که نزدیک به چشم یا دهان یا در مکانی که ممکن است خونریزی کند ایجاد شود یا عفونی شود ممکن است لازم باشد آن را درمان کنید و یا بردارید.

همانژیوم غاری شکل

همانژیوم غاری شکل
همانژیوم غاری شکل

همانژیوم عمیقتر غاری شکل در هنگام تولد در نوزاد درست در زیر پوست قرار داشته و توده ای از بافتهای پر شده با خون است که به صورت توده اسفنجی با رنگ مایل به آبی دیده میشود. در صورتی که این همانژیوم خیلی عمقی باشد، پوستی که بر روی آن قرار گرفته ممکن است طبیعی به نظر برسد. همانژیوم غاری معمولا در سر یا گردن دیده میشود و بیشتر آنها در سن بلوغ محو میشوند. ممکن است ترکیبی از همانژیوم غاری و توت فرنگی در فرد بروز کند.

ناهنجاریهای سیاهرگی

ناهنجاریهای سیاهرگی
ناهنجاریهای سیاهرگی

ناهنجاریهای سیاهرگی به واسطه اتساع غیر طبیعی رگها ایجاد میشود. اگر چه این علائم در هنگام تولد وجود دارند اما ممکن است مدتی بعد در کودکی یا بزرگسالی دیده شود. ناهنجاری سیاهرگی در یک تا چهار درصد از نوزادان ممکن است بروز کند. این ناهنجاری اغلب در فک، گونه، زبان و لبها دیده میشود اما ممکن است در نواحی دیگر بدن نیز ایجاد شود. ناهنجاریهای سیاهرگی به کندی رشد میکنند و به مرور زمان کوچک نمیشوند. درمان این ناهنجاری اغلب جراحی یا اسکلوتراپی است و در شرایطی که درد یا اختلال در عملکرد وجود دارد درمان ممکن است لازم باشد.

خالهای مادرزادی

خال مادرزادی
خال مادرزادی

خال مادرزادی لکه ای است که در هنگام تولد دیده میشود و سطح آن میتواند مسطح و یا برجسته باشد. این خالها هر جایی بر روی بدن میتوانند بروز کنند و اندازه آنها کمتر از 2.5 سانتیمتر تا بیش از 20 سانتیمتر متفاوت است. خال مادرزادی در یک درصد از نوزادان وجود دارد. بیشتر این خالها خطری ندارند اما در این خالها به خصوص انواع بزرگ آنها افزایش خطر ملانوما (مرگبارترین نوع سرطان پوست) وجود دارد. به طور کلی همه خالها باید از نظر تغییرات مرتبا بررسی شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *