ایمپلنت دندان درست مانند یک ریشه دندان برای جایگزینی یک یا چند دندان از دست داده شده استفاده می شود. ایمپلنت دندان یک پیچ تیتانیوم و سازگار با بدن انسان است که می تواند جایگزین ریشه دندان در هنگام بی دندانی شود.

ایمپلنت قابل اعتماد

ایمپلنت های دندانی یک درمان سالم و مطمئن هستند. ایمپلنت ، مانند دندان های طبیعی، تا زمانی که به بهداشت آن ها رسیدگی کنید عمر می کنند.

مدت زمان درمان ایمپلنت

مدت زمان درمان ایمپلنت از 3 تا 6 ماه متغیر است ، بسته به فک بالا و پایین و همچنین درمان های اضافه مانند پیوند استخوان می تواند در مدت زمان درمان ایمپلنت تاثیر بگذارند.

قطعات ایمپلنت

قطعات ایمپلنت دندان

 سه قطعه برای ایمپلنت دندان وجود دارد

1. پایه ایمپلنت

پایه ایمپلنت یا فیکسچر که جایگزینی برای ریشه طبیعی دندان می باشد.

2. اباتمنت (Abutment)

اتصال دهنده پایه ایمپلنت به تاج. نقش پایه ایی را دارد  که تاج مصنوعی به آن وصل می شود.

3. تاج (Crown)

این بخش از ایمپلنت دندان معمولا از جنس سرامیک دندانپزشکی میباشد ، تاج ظاهری طبیعی و جذاب را برای انواع روکش ایمپلنت ارائه می دهد. در ایمپلنت دندان هرگز با هیچ گونه ازحملات میکروب وباکتری که باعث پوسیدگی در دندانهای طبیعی  یا روکش هایی مانند بریج میشود را تجربه نمیکنیم.

باید گفت کهimplant ساخته شده تا در مدت زمانی طولانی به عنوان دندان برای ما کار کند.

مراحل کاشت ایمپلنت

نخستین مرحله به هنگام جراحی، فیکسچر یا قطعه اصلی، درون استخوان فک قرار می گیرد، سپس روی فیکسچر، اباتمنت متصل می شود و پس از آن بر رویش روکش (پروتز ثابت) گذاشته می شود.

بعد از انتخاب دندان مناسب، فیکسچر داخل دهان بیمار گذاشته می شود. پروتز کارگذاشته شده می تواند ثابت یا متحرک باشد .

انجام  مراحل ایمپلنتی در حدود2 تا 3 ماه زمان لازم است تا فرد بیمار پس از انجام عمل implant باید صبر کند تا استخوان در اطراف آن کاملا شکل گیرد.

مرحله اصلی مراحل کاشت ایمپلنت بی حسی

اولین گام درنصب ایمپلنتها در دهان فرد، بی حس کردن بافت هاست. کاشت فیکسچر طی عمل جراحی و یا با روش بدون جراحی یا پانچ انجام می شود و لذا ممکن است در آن برش بافت هم وجود داشته باشد که معمولا از بی حسی موضعی و احتمالا  داروهای آرام بخش  استفاده شود. به هر حال در حین عمل ایمپلنت  کاملا راحت هستید و هیچگونه دردی  را متوجه نخواهید شد.

زدن برش برروی لثه

گام دوم، دسترسی به استخوان فک است چون می بایست پایه فیکسچر ایمپلنت را داخل استخوان فرو برد. در ادامه  ابتدا با بیستوری (چاقوی جراحی) برشی در لثه ایجاد میشود باعث ایجاد دو زبانه بافتی در محل کاشت فیکسچرمیشود. و بعد با ابزار (اِلِوِیتور یا الِواتور) هر کدام از زبانه ها بالا زده می شود تا استخوان زیر آن دیده شود.

سپس متخصص ایمپلنتولوژیست  استخوان را مورد نظر را چک میکند تا به شرایطی ایده آل برسد زیرا آن استخوان باید صاف و مسطح باشد. ممکن است شرایط غیرمعمولی دیده شود و متخصص با دریل مخصوصی شکل استخوان را تغییر می دهد تا به بهترین حالت خود برسد تا شرایط ایده آل برای نصب کردن ایمپلنت فراهم شود .

روش پانچ

راه های اسان تر و دیگری هم برای رسیدن به استخوان فک نیز وجود دارد. در این روش متخصص با برشی دایره ای شکل کوچکی (به جای زبانه بافتی) ایجاد می کند و برای این روش از پانچ دایره ای استفاده می شود که بخش دایره ایی کوچکی از بافت لثه را برش میزند.  

برش زدن در این روش بزرگتر یا هم اندازه  قطر ایمپلنت میباشد. سپس دریل کاری و بعد جایگذاری ایمپلنت صورت میگیرد  اهمیت این برش دایره ای شکل این است که مقدار بافت هایی که آسیب می بینند کمتر بوده و سرعت بهبودی بالاتر است.

باید بدانید فقط زمانی می توان از این روش استفاده کرد که دو مورد مهم را در نظر بگیریم :

1- هیچ تردیدی ونگرانی در مورد مناسب بودن بافت لثه و استخوان در محل کاشت ایمپلنتها پیش نیاید.

2- دکتر متخصص هیچ تردیدی در مورد درست بودن موقعیت کاشت فیکسچر نداشته باشد.

ثبت محل ورود

توجه به موقعیت  قرار گیری ایمپلنتها اقدام بسیار مهمی در موثر بودن درمان است. سپس ارزیابی استخوان ایمپلنتولوژیست با مته هایی متفاوت سوراخ کردن استخوان را انجام می شود. این مته ها قطر و طول های متفاوتی دارند و در ابتدا کار با مته نازک تر شروع می شود و به تدریج قطر مته نیز بزرگتر می شود تا سوراخ به وجود امده  به تدریج پهن ترشود.

در ادامه با مته میله ای شکل مدور کوچک، محل سوراخ علامت گذاری میشود. این حفره ی راهنما تا بیرونی ترین لایه استخوان می رسد که عمق زیادی نیز ندارد. این کار برای تعیین موقعیت سوراخ راهنما در مرکز محل ایمپلنت دندان،صورت میگیرد.

سوراخ کردن استخوان

 درمحل نشانه گذاری شده سوراخی  به نام دریل پایلوت ایجاد می شود. و همچنین این سوراخ دارای قطر کمی میباشد. درهنگام ایجاد کردن این سوراخ ممکن است ایمپلنتولوژیست از راهنمای پلاستیکی نیزاستفاده کند.

راهنمای پلاستیکی ابزاری است که با استفاده از قالب پلاستر دهان فرد بیمار، که از قبل تهیه شده است و به تعیین محل دقیق ایمپلنت و مرکز قرار داشتن سوراخ پایلوت و هدایت به سمت مکان درست کمک می کند. سوراخی که در این مرحله ایجاد می شود که دارای طولی مساوی با یک سوم تا نصف طول مورد نیاز جهت کاشت دندان است.

 ارزیابی جهت و راستای حفره اولیه

در این گام جهت گیری حفره اولیه، ارزیابی می شود. و به این دلیل پین یا میله مدرج مخصوصی داخل حفره قرار می گیرد.  این عمل به ایمپلنتولوژیست  فرصتی می دهد که جهت و راستای سوراخ را مجدد ارزیابی کند.

اگر حفره ایجاد شده از راستای مورد نظر انحراف داشته باشد، از آنجا که سوراخی کوچکتر از قطر ایمپلنت میباشد و باید پهن تر بشود، می توانیم زاویه آن را در این مرحله اصلاح بنماییم.

تکمیل طول حفره استخوان

کار در این مرحله از تکمیل حفره انجام می شود و تنظیمات مورد نظر انجام می گیرد. اینک اندازه حفره به ابعاد طول فیکسچر میرسد. میله اندازه گیری را مجدد در حفره قرار می گیرد تا اندازه عمق حفره مشخص شود. دراین مرحله دریل کردن استخوان موضوع خیلی مهمی است زیرا استخوان نباید بیش از حد مورد حرارت قرار گیرد.

به این دلیل که با بالا رفتن دما، ممکن است سلول های استخوانی صدمه ببینند و به اصطلاح بمیرند وهمچنین موجب می گردد ایمپلنت به استخوان جوش نخورده و پروسه پیوند استخوان و یکپارچه سازی آن یا (اسئواینتگریشن) که اصلی ترین بخش درمان کاشت دندان می باشد را با شکست روبرو شود.

دکتر ایمپلنتولوژیست برای جلوگیری از بالا رفتن حرارت یا دمای استخوان از سرم فیزیولوژی استفاده می کند که در این شرایط  باید مراقب باشد که فشارسرعت مته بالاتراز حد مجاز ایجاد نشود.

در زمان پروسه دریل کردن استخوان برای به وجود امدن حفره در استخوان و قرار دادن ایمپلنت، دائما سرم فیزیولوژی با دمایی پایین و یا محلول آب نمک برای پایین آوردن دما استفاده میشود. که این کارنیز باعث میشود که بافت ها هم کمتر صدمه ببینند.

ارزیابی حفره پیش از جایگذاری ایمپلنت

بعد از آن که بخش مهم و اصلی جراحی ایمپلنت را مرور کردیم و پشت سر گذاشتیم، دکتر ایمپلنتولوژیست مجددا میله مدرج را در درون سوراخ ایجاد شده قرار می دهد و آن را ارزیابی می کند و برای آخرین بار عمق سوراخ و زوایا و راستای ایمپلنت را اندازه گیری می کند. در بعضی از موارد موقعیت ایمپلنت ها ممکن است به ساختارهای آناتومی مانند عصب ها، رگ های خونی یا دندان های مجاور از عکس اشعه ایکس در مرحله ارزیابی حفره برای بررسی دقیق در این شرایط ممکن است  استفاده شود.

 پهن کردن سوراخ دراستخوان

در این مرحله ایمپلنتولوژیست با مته هایی که هر یک قطر بیشتری از مته های  قبلی دارند، سوراخ را پهن تر می کند تا در انتهای   جراحی قطر آن به قطر و اندازه ایمپلنت برسد. اندازه قطر و طول ایمپلنت بر اساس میزان تراکم استخوان موجود در محل نصب فیکسچر، انتخاب می شود.در کل ایمپلنت بزرگتر> بهتر و مقاوم تری است به همین دلیل  تلاش می شود تا حد قابل امکان ایمپلنت بزرگتری استفاده شود.در واقع هر چه طول و قطر ایمپلنت بیشتر باشد مناسب تر خواهد بود.

 اکثر ایمپلنت ها قطری معادل 4 میلی متر دارند. بعضی از متخصص ها نیز از ایمپلنت با قطر 3.3 میلیمتری استفاده می کنند       که کمترین قطر مطمئن برای سایز ایمپلنت میباشد. همچنین ایمپلنت هایی بزرگتر از 4 میلی متر نیز وجود دارند.البته مورد استقبال قرار نمیگیرند چون در اکثر اوقات پهنای استخوان برای این ایمپلنت ها کفایت نمی کند.

ایمپلنتهای پهن در زمان کشیدن  و نصب در حفره  دندان های بزرگ مانند دندان کرسی> که قطر بیشتری دارند استفاده می کنیم . این ایمپلنتها گاهی به قطری در حدود 6 میلی متر نیز می رسند .

ارزیابی وضعیت حفره محل کاشت ایمپلنت

اینک که مته کاری تمام شده است و متخصص دوباره با میله وضعیت حفره ایمپلنت را ارزیابی می کند تا اطمینان حاصل شود عمق و راستای آن درست باشد.

 رزوه دار کردن حفره استخوان

متخصص ایمپلنتولوژیست با استفاده از وسیله ای که قابلیت ایجاد رزوه را دارد (قلاویز)، رزوه هایی در سوراخ داخل استخوان ایجاد می کنند که متناسب با رزوه های  مورد نیازایمپلنت است. و حالا این حفره آماده نصب ایمپلنت است.

بعضی از انواع implant، خودشان قابلیت ایجاد رزوه را دارا هستند و در داخل سوراخ استخوان پیچ می شوند، در لبه ی آنها شیارهای وجود دارد که رزوه مورد نیاز را در استخوان ایجاد می کند بنابراین کار اسان تر نیز میشود.

معمولا رزوه کردن حفره ی ایمپلنت برای استخوان هایی با تراکم بالا انجام میگیرد.

قرار دادن ایمپلنت

و اینک در این قسمت ایمپلنت یا همان فیکسچر داخل محل حفره ایجاد شده در استخوان فک قرار داده می شود. این کار ازراه های  مختلفی صورت میگیرد و یا به طور دستی با آچاری مخصوص ایمپلنت که بیشتر آنها مجهز به گشتاور سنج میباشند و یا با استفاده  از دریل دندانپزشکی انجام میگیرد.

بستن دریچه ایمپلنت با پیچ درپوش

و درانتها، و در گام آخر جراحی دریچه ایمپلنت بسته می شود. متخصص ایمپلنتولوژیست یک کلاهک مخصوص با نام هیلینگ یا پیچ درپوش را بر روی ایمپلنت پیچ می کند و به اصطلاح ایمپلنت از بیرون کاملا مهر و موم میشود. سپس از بافت ان لثه را که ابتدای جراحی شکافته شده بودند به جای خود برمی گردانند و بخیه می زند تا جوش بخورد.

بخیه ها 1تا2 هفته برای جوش خوردن لثه می مانند و پس از آن کشیده می شوند.کشیدن بخیه ها کاملا بدون درد انجام می شود. با این ترتیب و اساسی که توضیح دادیم  جراحی کاشت ایمپلنت دندان به پایان می رسد.

اینک باید چند ماهی صبر کنیم تا استخوان به ایمپلنت پیوند خورده تا بتواند فشار فک را تحمل کند. معمولا 3 تا 6 ماه طول می کشد تا بتوان روکش دندان را بر روی ایمپلنتها نصب کرد.

با این حال گاهی صرفا برای زیبایی موقتا روکش دندان روی ایمپلنت قرار می گیرد اما به شکلی تنظیم می شود که کوتاه تر باشد تا فشار زیاد به آن و ایمپلنت وارد نشود.

ایمپلنت دندان

تعویض ایمپلنت

اگر ایمپلنت دندان شل نشود و آسیب نبیند و همچنین مراقت های لازم انجام شود ، ممکن است هرگز نیازی به جایگزینی ایمپلنت دندان نداشته باشید ، برای مراقبت مطلوب، شما باید هر 6 ماه یکبار دندانپزشک خود را برای بررسی و اطمینان از صحت عملکرد ملاقات کنید.

هزینه ایمپلنت دندان

من قبول دارم هزینه ایمپلنت دندان به طرز تکان دهنده ای گران است ، حتی شاید با شنیدن قیمت ایمپلنت فک شما نیز بیافتد ، در هر حال مزایای ایمپلنت دندان و ارزش درمان می تواند قیمت ایمپلنت دندان را توجیح کند.

هزینه ایمپلنت دندان بسته به تعداد پیچ تیتانیومی ، پروتز ثابت یا متحرک ایمپلنت و همچنین درمان های جانبی مورد نیاز مانند ترمیم پوسیدگی دندان های مجاور قبل از انجام ایمپلنت و تصاویر مورد نیاز مانند CT کاهش یا افزایش داشته باشد.

بهترین زمان کاشت دندان

بهترین زمان کاشت ایمپلنت دقیقا بعد از خارج کردن دندان غیر قابل استفاده است.

متاسفانه فاصله افتادن در انجام ایمپلنت بعد از نبود دندان ، باعث کاهش استخوان فک می شود ، در واقع تحلیل استخوان ضمن بالا بردن ریسک موفقیت ایمپلنت باعث نازیبا شدن صورت نیز می شود.

عوارض در ایمپلنت فوری

در این قسمت به بعضی از مشکلات و عوارضی که در ایمپلنت فوری که در یک روز انجام میشود میپردازیم. بنا بر مشکلات پیش آمده برای برخی از متخصصان ایمپلنت، برخی متخصصین از انجام ایمپلنت فوری برای مراجعه کنندگان خودداری میکنند.

مشکل ایمپلنت فوری چیست؟

هنگام انجام ایمپلنت فوری ممکن است رد پیوند ایمپلنت دندان با افزایش بیشتری مواجه شود.

جهت نتیجه گیری مثبت و موفقیت آمیز کاشت دندان ، مهمترین نکته ثابت بودن و حرکت نکردن ایمپلنت میباشد.

  دندانپزشک باید ایمپلنت را به گونه ای در جای خود قرار دهد که مطمئن باشد ایمپلنت کاشته شده به هیچ وجه از جای خود حرکت نمیکند. بنابراین حتما باید از متخصص  کاملا مجرب در هنگام کاشت ایمپلنت استفاده شود. زیرا در ایمپلنت فوری احتمال حرکت میکروسکوپی ایمپلنت بسیار بالا میباشد، به همین دلیل در این روش خطر عدم موفقیت ایمپلنت دندان افزایش پیدا میکند.

ایا ایمپلنت فوری برای همه ی افراد قابل انجام است؟

در هنگام کاشت ایمپلنت باید از پیوند وهم جوشی  با استخوان اطمینان حاصل کرد.

اولویت برای کاشت دندان فوری با بیمارانی میباشد که  تراکم استخوانی قوی و نسبتا سالمی دارا هستند.

 درمراجعه کسانی که دارای استخوان سالم و قوی نیستند ایمپلنت فوری نمی تواند انجام گیرد و به این دلیل است که همه افراد نمی توانند شرایط انجام روش کاشت دندان فوری را دارا باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *