شکستگی انگشت: دلایل، علائم و راههای درمان آن

به استخوان های انگشت، بند انگشت یا فالانکس (phalanges) گفته میشود. هر انگشت سه فالانکس یا استخوان بند انگشت دارد به جز شست که تنها دو فالانکس دارد. هنگامی که انگشت دچار شکستگی میشود در واقع یک یا چند استخوان بند انگشت شکسته است. شکستگی معمولا به علت جراحت مچ دست اتفاق می افتد. شکستگی در هر یک از فالانکس ها و یا در مفاصل انگشت که محل اتصال فالانکسها است، ممکن است اتفاق بیفتد.

عوامل شکستن انگشت

انگشتها آسیب پذیرترین بخش دست هستند. ممکن است هنگام کار با ابزارهایی مانند چکش یا اره انگشتتان دچار شکستگی شود. انگشت هنگام ضربه سریع و ناگهانی به دست مانند ضربات بیسبال نیز ممکن است بشکند. یکی دیگر از عوامل متداول شکستگی انگشت، ماندن انگشت لای در، زمین خوردن و از این قبیل ضربات است.

نسبت ماهیت ضربه به قدرت استخوان، فاکتور تعیین کننده ایجاد یا عدم ایجاد شکستگی انگشت است. وضعیت های پزشکی مانند پوکی استخوان و سوء تغذیه احتمال شکستگی استخوان را افزایش میدهند.

انواع مختلف شکستگی انگشت

طبق جامعه جراحی دست امریکا، تعداد ترکیب انواع شکستگی دست بسیار زیاد است. در فهرست زیر انواع دسته بندی شکستگی انگشت ارائه شده است:

نحوه شکستگی

شکستگی کنده شده (avulsion): رباط یا تاندون و قطعه استخوان متصل به آن از استخوان اصلی جدا شده است.
شکستگی در هم فرو رفته (impacted): انتهای شکسته استخوان در استخوان دیگر فرو رفته است.
شکستگی برشی (shear): استخوان هنگامی که نیروی اعمال شده آن را به دو جهت مختلف میکشد، دو نیم میشود.

درگیری پوست

شکستگی باز: استخوان از طریق پوست دیده میشود و زخم باز ایجاد کرده است
شکستگی بسته: پوست روی استخوان شکسته سالم است

موقعیت استخوان

در شکستگی بدون جا به جایی (شکستگی باثبات)، استخوان ترک برداشته است یا کامل شکسته است اما حرکت نکرده است.
در شکستگی دارای جا به جایی استخوان به قطعات جدا از هم تبدیل شده است که حرکت کرده اند و دیگر در موقعیت پیشین خود قرار ندارند.
شکستگی چند تکه: استخوان شکسته به سه یا چند تکه تبدیل شده و جا به جایی دارد.

چه افرادی بیشتر در خطر شکستگی انگشت قرار دارند؟

افرادی که استخوانهای ضعیف دارند مانند سالمندان یا افرادی که کمبود کلسیم دارند در خطر بیشتری قرار دارند. همچنین افرادی که با دستان خود زیاد کار میکنند مانند ورزشکاران و کارگران در خطر بیشتر شکستگی انگشت قرار دارند. ورزشهایی که خطر شکستگی انگشت را افزایش میدهد عبارتند از بسکتبال، بیسبال، والیبال، فوتبال، هاکی، راگبی، بوکس، اسکی، کشتی و اسنو بورد.

علائم شکستگی انگشت

علائم شکستگی انگشت عبارتند از:

درد
تورم
حساسیت و درد هنگام لمس
محدود شدن دامنه حرکتی

همچنین ممکن است ظاهر انگشت دچار تغییر شکل شده باشد به خصوص هنگامی که آن را حرکت میدهید اما گاهی اوقات ناراحتی و درد آن قابل تحمل و مبهم است. توجه داشته باشید که عدم وجود درد شدید به این معنی نیست که شکستگی نیازی به توجه پزشکی ندارد.

تشخیص شکستگی انگشت

پزشک برای تشخیص شکستگی انگشت سابقه پزشکی شما را جویا شده و معاینه فیزیکی انجام میدهد. تصویر پرتوی ایکس از انگشت معمولا مشخص میکند آیا شکستگی دارید یا خیر.

درمان شکستگی انگشت

درمان انگشت شکسته بستگی به محل شکستگی و ثبات آن دارد. بستن انگشت شکسته به انگشت سالم مجاور برای ثابت نگه داشتن شکستگی انجام میشود. شکستگی های بی ثبات ممکن است نیاز به روشهای دیگر ثابت کردن انگشت داشته باشند. پس از این که استخوانها در جای مناسب خود قرار داده شدند، از آتل یا گچ استفاده میشود.

اگر شکستگی بی ثبات باشد، ممکن است پزشک جراحی انجام دهد. جراحی در موارد زیر استخوان شکسته را ثابت میکند:

شکستگی های متعدد
شل شدن قطعات استخوان
آسیب مفصل
آسیب به رباطها یا تاندونها
شکستگی باز، جا به جا شده و یا بی ثبات
شکستگی در هم فرو رفته

جراح ارتوپد یا جراح دست مشخص میکند بهترین رویکرد درمانی باری شکستگی های پیچیده چیست. پیچ، پین و سیم در عمل جراحی شکستگی انگشت ممکن است استفاده شوند. تشخیص و درمان مناسب و برنامه های توان بخشی به حفظ عملکرد و قدرت استخوان شکسته و پیشگیری از تغییر شکل آن کمک میکند.

چگونه میتوان از شکستگی انگشت پیشگیری کرد؟

رژیم غذایی مناسب که مقدار کافی ویتامین D و کلیسم داشته باشه به حفظ سلامت استخوانها کمک کرده و مانع از شکنندگی آنها میشود. افرادی که نمیتوانند درست راه بروند و احتمال زمین خوردنشان بیشتر است، میتوانند فیزیوتراپی انجام دهند و از ابزارهای کمکی بهره بگیرند تا راه رفتنشان با خطر کمتری همراه باشد. ورزشکاران و کارگران باید اقدامات احتیاطی را برای پیشگیری از شکستگی انگشت انجام دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *